9x van droom tot realiteit

Ik ben dus zo iemand die haar carrière vaarwel zegt voor een vage droom. Zo klinkt het best romantisch. Ik wil je graag vertellen hoe mijn droom realiteit geworden is, en hoe ik dat nooit alleen had kunnen doen.

schermafbeelding-2016-09-28-om-11-24-16

1. Bereid je onbewust voor
Tijdens mijn opleiding tot industrieel ontwerper (TU Delft) heb ik geleerd ‘iets nieuws’ te ontwikkelen waar mensen ook echt iets aan hebben. Ik koos ervoor me te specialiseren in voeding: wat maakt innovatie in de voedingsindustrie succesvol? In de avonduren werkte ik met veel plezier in de horeca. Na mijn studie ging ik als marketeer aan de slag voor diverse restaurants. Ik stond met koks in de keuken om nieuwe gerechten te ontwikkelen, met fotografen in de studio om die gerechten mooi op de foto te zetten en werkte samen met grafisch ontwerpers om heldere menukaarten te ontwerpen. In de tussentijd kookte ik thuis regelmatig aan de hand van recepten uit diverse kookboeken. Toen ik drie jaar geleden op het idee kwam ‘de logica’ te achterhalen van koken-zonder-recepten, wist ik dat ik die puzzel zou kunnen kraken. Want naast een dromer ben ik ook een analytisch meisje. Daarnaast had ik onbewust een hoop nuttige ervaring opgedaan die ik goed kon inzetten voor dit project.

2. Krijg thuis onvoorwaardelijke steun
‘Ik wil mijn baan opzeggen om een kookboek te schrijven.’ Dit zei ik in de zomer van 2013 tegen mijn man. Hij lachte me niet uit. Hij was zelfs enthousiast! Ook toen het één jaar, twee jaar en zelfs drie jaar werd, bleef hij me onverminderd steunen. Juist door zijn oneindige geloof in mij, bleef ik ook in mezelf geloven.

3. Koester je beste vrienden
‘Ik wil het boek in eigen beheer uitgeven en een crowdfundingscampagne starten om de financiering rond te krijgen.’ Wederom werd ik niet uitgelachen, maar geholpen. Vriend Pablo nam het grafische concept op zich, vriend Nick kluste het crowdfundingsfilmpje in elkaar. Wat kreeg ik daar veel leuke reacties op!

4. Vertel het iedereen
Familie, vrienden, buren, oud-collega’s, oud-studiegenoten, vrienden van vrienden en verre kennissen bestelden mijn boek – nog voordat het gedrukt was – via crowdfunding. Diverse media pikten het idee op en opeens kwam er ook steun van mensen die mij helemaal niet kennen. In totaal 342 ‘supporters’ om precies te zijn. Dankzij al die lieve reacties kreeg ik de middelen én het vertrouwen om verder te gaan.

5. Heb een lange adem
Wat volgde was de lange weg om het boek helemaal drukklaar te maken. Ik beb 124 gerechten thuis gekookt en op de foto gezet. En heel veel uitgezocht, geschreven, herschreven en nog verder aangescherpt.

6. Vind de juiste professionals
Richting het einde sprongen steeds meer professionals op de wagen: Jochem hielp mij het grafische ontwerp verder af te maken, vriendin Irene herschreef de lastige stukjes, Rien haalde alle spelfouten en kromme zinnen eruit, en Maarten zocht samen met mij naar de juiste bindwijze.

7. Laat je niet afleiden
Het is lastig meters te maken wanneer er een levendige dreumes rondrent, dus mocht ons druktemakertje extra vaak rondrennen bij opa en oma. Pap en mam: jullie zijn top!

8. Vind de weg ernaartoe net zo leuk als het eindresultaat
Goos en Eefje, onze twee dropjes van kinderen: wat hebben ze gezorgd voor een boel liefde en afleiding! Zonder hen was dit boek er misschien eerder geweest, maar de weg ernaartoe nooit zo waardevol.

9. Wees dankbaar
Kortom: zonder de hulp en het vertrouwen van al deze mensen had ik dit boek niet kunnen schrijven. Uit de grond van mijn hart: bedankt! Ik zal het nooit vergeten. Dankzij jullie is míjn droom realiteit geworden. Hopelijk wordt jouw wens om receptloos te leren koken nu ook snel realiteit!

receptloos-cover_vierkant