Professionele recensie!

Receptloos is nu ook te leen bij de bieb! Heel gek, maar zeker ook stoer, om je eigen boek in de bibliotheek tegen te komen. Hij knalt er lekker uit, hè?

Begin dit jaar heb ik een paar exemplaren van Receptloos naar NBD Biblion gestuurd, dat is de inkooporganisatie van de Nederlandse bibliotheken. Zij bepalen welke boeken ze aan de bibliotheken voorstellen, schrijven er een professionele recensie over, en geven de orders weer door aan de uitgever. Moi, in dit geval. Best spannend, want die professionele recensie kan natuurlijk ook verkeerd uitpakken. En aangezien Bol.com zo’n recensie 1-op-1 overneemt, hoop je op een mooie. En die kreeg ik:

‘Alles dat een recept je normaal gesproken zou vertellen, ga je nu zelf verzinnen’, aldus de auteur over haar project dat gericht is op innovatief ‘koken uit de losse pols’, dus zonder recept. Ze draagt hiervoor de nodige basis-, achtergrond- en toegepaste praktische informatie aan, aansluitend op enige voorkennis bij de lezer. Aldus krijgen alle beginselen van receptloos koken uitvoerige en gedetailleerde aandacht (onder andere smaakaspecten, wereldkeukens, voorraadkast en eenpansgerechten). Hierbij functioneren foto’s, voorbeeldgerechten en stappenplannen. Doel is met een frisse, leergierige, open blik te experimenteren en leren ontdekken hoe je zelf met losse ingrediënten op gevoel een lekker gerecht klaarmaakt. De methode wordt geleidelijk, systematisch, opgebouwd en uitgelegd in een boeiende tekst. Oefening, durf en experiment zijn voorwaardelijk en de auteur geeft daartoe ontdekkingsopdrachten, tips en handvatten. Samengevat: innovatief, inspirerend en een gedegen uitgewerkte methode.

Ik ben hier content mee! Vooral dat “boeiende tekst’ en “innovatief, inspirerend” vind ik fijn.

Iedere keer dat Receptloos uitgeleend wordt, krijg ik daar een ieniemienie-vergoeding voor. Ik wordt hier dus slapend rijk van. Kan niet anders 😉

pssst…Receptloos is ondertussen uitverkocht! Hou deze website in de gaten voor nieuws over een tweede druk.

Liefs, Marlies

 

Boeklancering!

Ik ben nog steeds aan het nagenieten van afgelopen zaterdag: wat een fantastische boeklancering van Receptloos was dat!

Voor mijn allereerste boeklancering ooit heb ik een werfkelder gehuurd. Typisch Utrechts en lekker sfeervol. Versierd met gele bloemen, gele slingers en gele ballonnen – want dat past mooi bij die knalgele cover van het boek 😉

foto1

 

Na een uurtje stond de werfkelder mutjevol. Familie, vrienden, fans van het eerste uur, enthousiaste supporters van de crowdfunding en de professionals die hadden meegewerkt aan Receptloos: ze waren er allemaal!

Hoogtijd om mijn boek te presenteren … vol trots en ontlading vertelde ik over de mooie en intensieve weg die ik bewandeld heb. Mijn vader was zo mogelijk nóg trotser en pakte het toneel om een aantal lieve woorden tot mij en de aanwezigen te richten. Heel mooi moment.

foto2

 

Receptloos werd uit het folie gehaald en is nieuwsgierig rondgegaan. Ondertussen borrelend in ‘marlies-stijl’: overal stonden koelers met lekkere wijn, glazen en anti-pastischotels om samen nonchalant te borrelen en te kletsen. De sfeer zat er goed in!

foto3

 

Wat een héérlijk feestje was dit. Iedereen die dit mooie moment met mij gedeeld heeft: Bedankt! Laten we er samen een succes van maken. #letsspreadtheword #jointheclub

Liefs Marlies

Waarom receptloos
koken?

Recepten in overvloed!
Je hoeft de tv maar aan te zetten, een van de vele foodblogs te lezen of in een van je kookboeken te kijken – en de recepten vliegen je om de oren. Hartstikke handig, al die helder omschreven recepten, versierd met de meest verleidelijke foto’s. Je doet precies wat er staat en tovert zó een nieuw en spannend gerecht op tafel. Je hoeft zelf niet eens meer na te denken!

Door recepten hoef je zelf niet eens meer na te denken! Maar is dat eigenlijk wel een voordeel, niet zelf nadenken?

Relaxed in de keuken
Maar is dat eigenlijk wel een voordeel, niet zelf nadenken? Soms is een bepaald ingrediënt uitverkocht, heb je nog wat restjes liggen die je graag zou opmaken, heb je gewoon geen zin om boodschappen te doen of überhaupt geen tijd om een recept te zoeken. Wanneer je niet zonder andermans instructies kunt koken, is de lol er snel af. Dan is het fijn om ook zonder recept te kunnen koken. Om relaxed de keuken in te kunnen stappen: hup, hup, hup, een beetje van dit en dat restje erbij, en tadaaa: lekker eten. Dat zou toch heerlijk zijn?

Read More

Leer koken uit
de losse pols

De receptloze methode
Het is één ding om te besluiten voortaan zonder recepten te koken, het is een ander ding om het ook écht te gaan doen. Want hoe doe je dat? Waar begin je? De receptloze methode gaat zo:

Wat is smaak?
Receptloos leren koken begint ver voordat je de keuken instapt. Het begint namelijk op de bank, al lezend over de theorie achter onze smaakbeleving. Want zonder basiskennis van wat wij als lekker ervaren, wordt het lastig zonder recept iets lekkers te koken. In de smaaktheorie leg ik uit wat lekker nu precies is, en hoe je iets lekkerder kunt maken. Wist je bijvoorbeeld dat gebakken spruitjes zoeter smaken dan gekookte spruitjes? Of dat rundergehakt lekkerder wordt met een beetje vissaus? Meevaller: je hoeft al die theorie niet uit je hoofd te leren. Lees de smaaktheorie als interessante kennis en laat die verder rusten. Die komt stapsgewijs en praktisch toegepast terug in de rest van het boek.

Read More

Zeven wereldkeukens

Nu je zonder recepten wilt koken, kies je zelf welke ingrediënten je gebruikt. Lastig? Je kunt immers niet zomaar alles met elkaar combineren. Ketjap Manis is niet lekker in een pasta met tomatensaus. Mosterd smeer je niet op een pizza. En Parmezaanse kaas over een wokschotel is raar. Oké, dat zijn wat extreme voorbeelden. Maar ook op een subtieler niveau is het lekkerder om een limoentje bij wraps te serveren, terwijl citroen beter past in een couscoussalade. Maar hoe weet je welke groenten lekker zijn in een curry? Welke kruiden kun je het best gebruiken om een stamppot frisser te maken? En wat pak je uit je voorraadkast wanneer je nog iets pittigs, zuurs of knapperigs mist in een Arabisch stoofpotje? Kortom: hoe kies je de juiste ingrediënten?

Read More