Gado Gado – met zelfgemaakte pindasaus

Gado gado

Mmm…Indonesisch. De Indonesische of Indische keuken voelt voor ons bijna als Hollandse pot. Vooral de pindasaus. Nasi met pindasaus, kipsaté met pindasaus, patatje met pindasaus. Het liefst van Wyko. Wist ik veel dat je die pindasaus zo ontzettend makkelijk zelf kunt maken! Ik ben er nog steeds van ondersteboven dat het zó makkelijk en lekker is…

pindasaus

Pindasaus
Ik heb simpele gezouten pinda’s van de Euroshopper gekocht. 500 gram voor €0,87. Een half zakje in de keukenmachine. Totdat je pindapoeder hebt. Even aan de kant. Een ui, knoflook, rijstazijn, ketjap manis, laos, trassie (=garnalenpasta, te koop in de meeste supermarkten en natuurlijk de toko), sambal oelek en bruine basterdsuiker in de keukenmachine. Pindapoeder er weer bij. Machine aan totdat je een kleffe pasta hebt. Je hebt dan eigenlijk al je Wyko-pasta! Lekker om eerst even te bakken in wat olie. Daarna, net zoals je gewend bent, de pasta aanlengen met water en/of (kokos)melk. Even doorwarmen. Hatsenflats; zelfgemaakte pindasaus. Verrukkelijk en goedkoper. En zelf gemaakt. Dus geen onnodige smaakmakers en toevoegingen.

Recept – hoeft allemaal niet zo precies:
250 gram gezouten pinda’s
1 ui
2 teentjes knoflook
2 eetlepels rijstazijn
1 eetlepel ketjap manis
2 theelepels laos
1 theelepel trassi
1 theelepel sambal oelek
1 theelepel bruine basterdsuiker
2 dl kokosmelk
2 dl water

Gado-gado
Gado-gado is een Indonesisch groentegerecht. Betekent letterlijk mix-mix. Een mix van allemaal groenten, gekookte eitjes, witte rijst en kroepoek overgoten met die verrukkelijke pindasaus. Leuke manier om een stapel groenten in je dieet te verwerken. Ik heb deze Gado-gado dus gemaakt met bloemkool, sperziebonen, taugé, wortel, komkommer, tofu met trassie, witte rijst, kroepoek en 2 gekookte eieren. Was heerlijk!

Gado-gado

Recept – hoeft allemaal niet zo precies:
1/2 bloemkool
100 gram sperziebonen
1/2 komkommer
50 gram taugé
50 gram worteltjes
50 gram tofu, gemarineerd in trassie
100 gram witte rijst
2 gekookte eieren
Kroepoek

Pindasaus maken. Bloemkool en sperziebonen koken. Eieren hard koken. Worteltjes en komkommer in smalle reepjes snijden. Tofu in blokjes snijden en marineren in trassie. Witte rijst koken. Leg alles op een grote platte schaal en overgiet met de zelfgemaakte pindasaus. Serveer met kroepoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.