Hollandse Herfstsalade

Deze hele week eet ik Hollands. Ik ben niet echt een aardappel-groente-vlees typje. Maar gelukkig komt er meer lekkers van Hollandse bodem.

Zie hier mijn herfstsalade van gegrilde witlof, bietjes, aardappel, yoghurt en oude kaas. Veel Hollandscher wordt het niet. En lekker dat het is!

Hollandse Herfstsalade

Smaken en texturen in balans
De gegrilde witlof is de held van deze salade. Zacht en zoet met grill-randjes. De rest van de salade is een feest van verschillende smaken -zoet, zout, zuur en bitter- en texturen -zacht, sappig, droog, krokant, etc-. De ene helft van de witlof gril ik, de andere helft laat ik rauw. Die is dus knapperig en lichte bitter. De aardappeltjes zijn zacht en droog door het koken. Rozijntjes zijn zoet en ‘chewy’. De amandelen knapperig en hard. Oude kaas is lekker zout. Sinaasappel geeft zoete sappigheid. Peterselie frisheid. En de romige yoghurt-dressing haalt zijn pit uit de mosterd.

gegrilde witlof

Maak het zelf ook!

Voor 2 personen:
4 kleine aardappeltjes
4 struikjes witlof; 2 gegrild en 2 rauw
2 gekookte bietjes
1 sinaasappel
1 handje amandelen
Smaakmakers: verse peterselie, oude kaas, rozijnen, citroen
Dressing: yoghurt, witte wijnazijn, mosterd, honing, kerrie, peper en zout

Op het vuur
Kook de aardappeltjes gaar, in hun schil in gezouten water. Snijd 2 struikjes witlof ieder in de lengte in 4 stukken. Smeer er een klein beetje olijfolie op. Gril rondom in een hete grillpan. Totdat de witlof helemaal zacht is en de grillstrepen er goed op staan. Leg op een bord, besprenkel met wat citroensap en honing. Rooster de amandelen even kort in de nog hete grillpan voor meer smaak.

gegrilde witlof

Dressing
Meng yoghurt met wat mosterd, honing, olijfolie, witte wijnazijn, kerriepoeder, peper en zout in een kommetje voor de dressing. Proef of het al lekker is. Het is de bedoeling dat het een romige, pittige dressing is. Te weinig zoet? Meer honing. Te weinig zuur? Meer azijn. Te flauw? Meer zout…etc.

De salade
Snijd de rauwe witlof, gekookte bietjes en sinaasappel in stukken en reepjes. Zo groot als je lekker lijkt in een salade. Meng dit met de gegrilde witlof, gekookte aardappeltjes en geroosterde amandelen. Maak de salade af met verse peterselie, een paar rozijntjes en geraspte oude kaas. En die lekkere dressing natuurlijk.

witlofsalade2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.