Kookles 1: Zelfgemaakte soep!

Er zijn miljoenen recepten voor de meest uiteenlopende soepen. Toch, uiteindelijk worden de meeste soepen op ongeveer dezelfde manier opgebouwd. Hierbij de eerste les: Zelf soep maken die barst van de smaak!

Smaak kun je niet pas op het eind toevoegen, smaak bouw je op in stappen. Zo krijg je geen vlakke soep, maar eentje met body. Daarom heb ik volgend 6-stappen plan ontwikkeld. Leer het uit je hoofd, en je kunt altijd een lekker soepje in elkaar draaien…

1: Aroma
2/3: Hoofdingrediënt
2/3: Bouillon
4: Pureren (optioneel)
5: Laatste smaak
6: Versieren

leftoversoepsamen

Stap 1: Aroma
Je begint met het aroma. Het basisaroma bestaat uit ui en knoflook. Maar ook wortel, bleekselderij, Spaanse pepers, diverse harde kruiden en spekjes zorgen voor een lekker aroma. Voeg ook zout toe. Het zout helpt de groenten te smelten en brengt hun smaak naar voren. Door het aroma zacht in olijfolie te fruiten karameliseren de suikers die in de groenten zitten. En dat willen we graag.

Een deel van je aroma’s zit nu vastgeplakt aan de bodem van de pan. Je kunt dit met een wat water afblussen. Nog lekkerder om af te blussen met rode wijn, witte wijn, cognac of balsamico-azijn. Nog een extra diepgang aan je soep.

Stap 2/3: Hoofdingrediënt
Nu voeg je het hoofdingrediënt toe. Dit kan dus aardappel, broccoli, prei, pompoen of wat dan ook zijn. Bak het gaar. Grillen is ook een goede manier om smaak toe te voegen. Dus gril de paprika, champignons, pompoen of tomaten in de oven voordat je ze toevoegt. Dat is lekker!

Stap 2/3: Bouillon
Voeg bouillon toe. Groente-, kippen- of runderbouillon. Je kunt altijd meer vocht toevoegen, dus wees eerder te zuinig dan te gul. Laat alle smaken rustig versmelten terwijl de soep zachtjes kookt.

Koken of bakken? Afhankelijk van je gekozen hoofdingrediënt, kunnen stap 2 en 3 omgedraaid worden. Bijvoorbeeld prei bak je eerst met het aroma voordat je de bouillon toevoegt, broccoli kook je in de bouillon gaar.

Stap 4: Pureren (optioneel)
Je kunt kiezen of je de soep wilt pureren (gebonden soep) of niet (heldere soep). Voor het pureren kun je nu ook wat delicatere verse kruiden toevoegen, zoals verse basilicum of peterselie. Ik ga mijn soep dan met een staafmixer in de pan te lijf.

Stap 5: Laatste smaak
Je soep heeft nu waarschijnlijk nog iets extra’s nodig, dus even proeven. Sowieso wat zout en peper. Slagroom of kokosroom kunnen je soep romiger maken. Citroen en limoen maken je soep een stuk levendiger en frisser.

Stap 6: Versieren
Als laatste stap versier je de soep. Het liefst met iets fris en/of knapperigs zoals een klutsje crème fraîche, fijngesneden lente-ui, croutons, geraspte kaas en lekkere verse kruiden.

Zie hier venkelsoep en een erwtensoep volgens dit 6-stappenplan, met foto’s!

Met dit basisrecept kun je bijna alle soepen maken. Om dat te bewijzen heb ik de volgende 10 (!) soepen voor je uitgeschreven (klik om verder te lezen):

Courgettesoep:
Aroma – Ui, knoflook, zout + Glas witte wijn
Hoofdingrediënt – Courgette
Bouillon – Kippenbouillon
Pureren – Verse munt toevoegen en dan glad pureren
Laatste smaak – Citroensap, peper en zout
Versieren – Zure room, geraspte kaas en verse munt

Preisoep:
Aroma – Ui, prei, knoflook, zout en nootmuskaat
Bouillon – Kippenbouillon
Hoofdingrediënt – Aardappelplakjes (de prei zit er al in)
Pureren – Pureren
Laatste smaak – Slagroom, citroensap, peper en zout
Versieren – Zure room, lente ui en nootmuskaat

Franse uiensoep
Aroma – Veel ui, knoflook, zout en rozemarijn + Glas rode wijn of cognac
Hoofdingrediënt – x, zit er al in
Bouillon – Rundvleesbouillon
Pureren – x
Laatste smaak – Citroensap, peper en zout
Versieren – Sneetjes brood met geraspte kaas

Aziatische kippensoep
Aroma – Chilipeper, verse gember, komijn, bruine suiker en zout
Bouillon – Kippenbouillon
Hoofdingrediënt – Kipreepjes, rijstnoedels
Pureren – x
Laatste smaak – Kokosmelk, vissaus of sojasaus en limoen
Versieren – Verse koriander

Tomatensoep
Aroma – Ui, knoflook, Spaanse peper en zout + Balsamico-azijn
Hoofdingrediënt – Gegrilde tomaten
Bouillon – Groentebouillon (tomaten bevatten al veel vocht)
Pureren – Grof pureren met verse basilicum
Laatste smaak – Citroensap, peper en zout
Versieren – Crème fraîche en verse basilicum

Minestrone
Aroma – Bacon, rozemarijn, ui, knoflook, wortel, bleekselderij en zout + Glas rode wijn
Bouillon – Kippenbouillon
Hoofdingrediënten – Diverse seizoensgroenten. Harde groenten eerst, de zachte groenten en gedroogde pasta later
Pureren – x
Laatste smaak – Citroensap, peper en zout
Versieren – Olijfolie, Parmezaanse kaas, verse basilicum

Champignonsoep
Aroma – Ui, knoflook, tijm en zout
Hoofdingrediënt – Gegrilde (diverse) champignons
Bouillon – Kippenbouillon
Pureren – Grof pureren
Laatste smaak – Slagroom, citroen, peper en zout
Versieren – Verse peterselie en truffelolie

Pompoensoep
Aroma – Ui, knoflook, Spaanse peper, rozemarijn en zout
Hoofdingrediënt – Gegrilde pompoen en wortel
Bouillon – Kippen,- of groentebouillon
Pureren – Glad pureren
Laatste smaak – Citroen, peper en zout
Versieren – Croutons en verse peterselie

Broccolisoep
Aroma – Ui, knoflook en zout
Bouillon – Groentebouillon
Hoofdingrediënt – Broccoli
Pureren – Grof pureren
Laatste smaak – Citroensap, peper en zout
Versieren – Mascarpone, peper, olijfolie

Left-over soep
Aroma – Ui, knoflook en zout + Heb je iets voorhanden?
Bouillon – Kippenbouillon
Hoofdingrediënt – Alles dat je in je groentela vindt – op volgorde van garing
Pureren – Grof pureren
Laatste smaak – Citroensap, peper en zout
Versieren – Alles dat fris en/of knapperig is, en lekkere olijfolie

Heb je helemaal tot hier gelezen? Ga je het ook echt proberen? Stuur mij dan een foto van jouw creatie!

9 Comments

  1. Geweldige site Marlies! Niet alleen de recepten en de lessen, maar ook de manier waarop je het beschrijft.
    Ik ga je volgen.

    Groet,
    Femke (via Irene)

  2. Ik was helemaal vergeten dat uiensoep uberhaupt bestond! Dat staat op mn weekmenuutje voor volgende week! Dus als je nog meer uien-ideeen hebt… 🙂

  3. Marlies' lekkers

    En het is nog lekker betaalbaar ook! En tja, bijna elk recept begint met een gesnipperd uitje…je kunt een lekkere uienjus maken voor bij een stukje vlees? Ui-ringen met knoflook langzaam garen in een beetje boter en olijfolie, afblussen met rode wijn, kippenbouillon toevoegen, inkoken en je hebt een echte ‘onion gravy’!

  4. Jaja, vandaag een smaakvolle courgettesoep in elkaar gedraaid! Met dank aan jouw les!
    Heb n foto, maar hoe post ik die?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.