Kookles 7: Tray Roasts

Op z’n Engels: Tray Roast. Tray staat voor Bakplaat en Roast voor Geroosterde maaltijd. Een geroosterde maaltijd van de bakplaat dus. In het Engels bekt het gewoon een stuk lekkerder.

Een Tray roast maken is een heerlijke en luie manier van koken: Je snijdt wat aardappeltjes, vlees en vooral veel groenten in stukken. Gooit alles op de bakplaat, en laat de oven al het werk doen. Bonus is het gegrilde smaakje dat alles krijgt.

Valkuil: natte groenten, zachte aardappeltjes en droge stukken vlees

Een goed gelukte Tray Roast is vol en intens van smaak. Met groenten en aardappeltjes die van binnen zacht zijn, en van buiten bruin en krokant. Om dat voor elkaar te krijgen, houd je de volgende regels in je achterhoofd:

TRayRoasts (1 van 5)

Regel 1: Ga voor aardappelen & droge groenten
Vocht is de grootste vijand van knapperige randjes. Te veel vocht maakt alles zacht – je bent dan eigenlijk aan het stomen ipv roosteren. Belangrijk om het droog te houden dus: gewone aardappel, zoete aardappel, pompoen, wortel, paprika, bloemkool, venkel, spruitjes…allemaal groenten die niet zo veel vocht bevatten – en dus ook niet zullen afgeven aan het gerecht. Courgette, tomaat, aubergine, champignon, ui: Gegrild ontzettend lekker, maar geven wel veel vocht af. Kies daarom vooral droge groenten en wees zuinig met de sappige varianten.

Hoe harder, hoe kleiner
Snijd alle groenten en aardappelen in grove stukken. Over het algemeen geldt; hoe harder de groenten, hoe langer de bereidingstijd. Snijd hardere groenten dus kleiner, en laat zachte groenten iets groter. Echt harde ingrediënten als zoete aardappel, gewone aardappels of pompoen kook je eerst voor – dus koken totdat ze bijna gaar zijn – of doe je alvast een 20 minuten eerder in de oven.

Licht kruimige aardappelen
Neem licht kruimige aardappelen; deze zijn nog prima voor te koken, maar bevatten niet te veel vocht.

TRayRoasts (4 van 5)

 

In plaats van aardappelen kun je natuurlijk ook zoete aardappel, pompoen of knolselderij gebruiken. Of stukken brood als reuze croutons – de laatste 5 minuten toevoegen.

Regel 3: Kies vet vlees
De gekozen ingrediënten zullen een tijdje flink verhit worden. Kies dus voor vlees dat daar goed tegen kan en zelfs lekkerder van wordt: Kippenpoten en -vleugeltjes, verse worst, gedroogde worst als chorizo en salami, spekjes of hamblokjes. Het vet in deze vleessoorten zorgt ervoor dat ze niet uitdrogen, maar juist lekker krokant bakken. Biefstuk, zalm, kipfilet of een varkenshaasje worden gemakkelijk té droog in een Tray Roast.

Gooi het vlees in zijn geheel erbij, of snijd in grove stukken. Allemaal prima. Zorg dat het vlees bovenop ligt wanneer het de oven in gaat.

TRayRoasts (5 van 5)

 

Liever vlees vrij? Ga voor andere zoute bites! Verspreid blokjes kaas – blauwe, oude, feta – na het bakken uit over de Tray Roast. Of strooi er wat gezouten nootjes overheen

Geen zalm of andere vis uit de oven? Ik zou het niet doen. Zalm is in 10-20 minuten gaar en wordt snel te droog. Zonde wanneer zo’n duur stukje vis mislukt. Mijn advies? Maak een lekkere tray roast in de oven, en bak de zalm los op het vuur 😉

Regel 3: Gebruik voldoende olijfolie + peper + zout
Om de knapperige korstjes nog verder op weg te helpen, is het belangrijk ieder stukje goed te bedekken met olijfolie. Leg alle ingrediënten op een bakplaat met bakpapier. Overgiet met voldoende olijfolie, peper en zout. Lekker om er ook een paar teentjes knoflook, mosterd, honing, azijn en/of diverse (harde) kruiden overheen te strooien. Meng goed door elkaar, zodat de olie overal zit.

Regel 4: Spreid dun uit & schuif ±35 minuten in oven van 200 graden
Spreidt je mix van aardappelen, groenten en vlees dun uit over de bakplaat. Een ovenschaal met hoge randen houdt (te) veel vocht vast. Zorg dat het een dunne, enkele laag betreft. Dit, wederom, voorkomt stomen ipv roosteren. Leg vlees bovenop – dit helpt luchtcirculatie en bruining. Zet de oven – hete lucht stand uit – op 200°C. Schuif de bakplaat halverwege in de oven.

Hoe lang in de oven?
Het ingrediënt met de langste bereidingstijd bepaalt hoe lang het in de oven moet. Hele kippenbouten en worsten moeten minimaal 40-50 minuten in de oven. Niet voorgekookte (zoete) aardappelen zeker 30 minuten, afhankelijk hoe klein ze gesneden zijn. Alle andere ingrediënten zullen ergens tussen de 20-35 minuten wel gaar zijn, maar kunnen best wat langer in de oven blijven liggen. Over het algemeen geldt: ± 35 minuten is meestal voldoende. Een kwartiertje extra is vaak wel lekker.

Check halverwege – Draai het vlees om
Kijk tussendoor even hoe het met je Tray Roast gaat. Schep alles om. Zorg dat het vlees omgedraaid terug de oven in gaat. Veel zwarte randjes? Zet de oven iets lager.

Regel 5: Maak het af met bites & een fris sausje
Haal de Tray Roast uit de oven en voeg ‘bites’ toe. Bites zijn kleine smaakverassingen die gerechten interessanter maken; denk aan fijngesneden verse chilipeper, verse kruiden, stukjes blauwe kaas, feta, cashewnoten, pijnboompitten, amandelen, rozijnen, olijven, kappertjes…allemaal sterke smaken die je smaakpapillen een oppepper geven!

TRayRoasts (2 van 5)

Saus: Los sausje van yoghurt
Je Tray Roast komt dan wel kant-en-klaar uit de oven. Je mist nog wel iets fris! Wat citroenpartjes en verse kruiden is al lekker. Een simpele side-salad van sla of komkommer werkt ook prima. Helemaal lekker is een sausje ernaast.  Enkel zure room of yoghurt is al goed. Een klein beetje citroensap, peper&zout en verse kruiden erin maakt het interessanter. Geraspte komkommer (tzaziki), geperste rauwe knoflook (aioli) of één van de pittige smaakmakers als chilisaus, harissa of mosterd werkt ook goed.