Mijn tortilla-onderzoek

Ik ben super lekker bezig met mijn zoektocht naar receptloos koken! Niet alles is even geschikt als losse blogpost. Daarom gewoon eens kijkje in mijn keuken 🙂

Ik ben deze week op serieus tortilla-onderzoek geweest. Want zo lekker! Maar ook zo verwarrend! Fajita’s, burrito’s, enchilada’s, wraps, quesadilla’s, chilaquiles…ik heb wat orde in de chaos geschept.

Zelfgemaakte tortilla’s?
Wil ik je adviseren om ze nu wel of niet zelf te maken? Ik ben er nog niet uit. Zelfgemaakte tortilla’s zijn zelf gemaakt, dus met minder onnodige toevoegingen. Te maken met gezondere soorten meel als volkoren of spelt. Ze zijn véél lekkerder. Stukken goedkoper…en toch is het te veel werk voor een gewone doordeweekse dag!

Ik ben nu verschillende recepten aan het uitproberen. En ben vooral benieuwd of het enkel een kwestie van oefenen is. Draai je ze na een paar keer wél zo in elkaar? Keep you posted…

Enchillada-1

Mexicaans of Tex-Mex
De Mexicaanse keuken kent heel veel lekkers. Vaak met maistortilla’s, kleiner en minder flexibel dan de bloemtortilla’s die wij kennen. Hun brood en aardappelen zeg maar. Mexico grenst in het noorden aan de Amerikaanse staat Texas. Daar is een mix van beide keukens ontstaan. Tex-Mex. Tex-Mex gerechten bevatten vaak mais, zure room, komijn, veel kaas en veel vlees.

Ik ben geen purist hoor. Ik kies gewoon de lekkerste gerechten uit beide keukens! (en maak de vaak zware Tex-Mex recepten wat lichter…)

Mexicaanse smaken
Burrito-kruidenmixen bestaan vooral uit veel zout, en verder wat paprikapoeder, komijnpoeder, knoflookpoeder, ui-poeder en chili-poeder. Onnodig zakje lijkt me dus.

Enchillada-1-6

Breng je gerecht naar Mexico door ui, knoflook en verse groene en rode chilipeper te gebruiken. Met wat paprika- en komijnpoeder. Koel af met avocado en zure room. Lekker met de frisse smaken van lente-ui, verse koriander en limoen.

3 gerechten met tortilla’s
Om structuur in de chaos te krijgen, heb ik alles samengevat tot 3 verschillende gerechten: Enchilada’s, Fajita’s en Koude Wraps.

Enchilada’s: Rijk gevulde tortilla’s uit de oven, overgoten met rode of groene enchilada-saus en kaas.

Gevuld met kip of gehakt, bonen, prei, mais, paprika, ui of sperziebonen. Lekker met een tomatensalade en zure room.

Enchillada-5

Fajita’s: Aan tafel gevulde tortilla’s met gegrild vlees of vis, met lekker veel verse ingrediënten om erin te stoppen.

Gegrilde biefstuk, kip of zalm. Ingesmeerd met paprikapoeder, komijnpoeder en chilipoeder. Avocado is een must. Verder lekker met (gegrilde) paprika en ui, tomaat, mais, geraspte kaas, zure room, lente-ui en verse koriander.

Enchillada-1-5

Koude Wraps: Tortilla’s gevuld met gerookt vlees of vis en veel salade. Voor mooie zomerdagen.

Gevuld met gerookte zalm, makreel of kipfilet. Met komkommer, sla, lente-ui, paprika, zure room of verse kaas, mierikswortel, verse chilipeper, rozijnen en veel verse kruiden.

[moet ik nog koken en op de foto zetten]

Zo. Dit was het kijkje in mijn keuken deze week. Als ik helemaal klaar ben met proefkoken en finetunen plaats ik de recepten!