Slimme voorraadkast

Je proeft je creatie. Mmm, wel lekker, maar je mist nog iets. Je besluit ‘iets’ pittigs toe te voegen. Wat pak je dan? Er zijn zoveel opties. Iets pittigs kan zijn: chilipoeder, een verse chilipeper, tabasco, mosterd, wasabi, een rauw knoflookteentje … Om je te helpen daar een keuze in te maken heb ik voor iedere smaakfunctie – aromatisch, zout, umami, pittig, krakend, zuur, fris, zoet en vet – beschreven uit welke smaakmakers je kunt kiezen én in welke wereldkeukens ze passen. Iets pittigs voor de Arabische keuken, iets zoets voor de mediterrane keuken, iets zuurs voor de thuiskeuken, enzovoort. Natuurlijk gebruik je graag verse smaakmakers, maar wat is het fijn om te kunnen terugvallen op een goedgevulde voorraadkast. Dan ben je altijd op iedere situatie voorbereid. Denk hierbij aan smaakmakers als ketjap manis, balsamicoazijn, rozijntjes of cashewnoten. Samen vormen deze lang houdbare smaakmakers de ‘slimme voorraadkast’. Onmisbaar voor iedere receptloze thuiskok.

Recepten met een lange lijst aan ingrediënten schrikken af.
Allemaal gekke flesjes en potjes om speciaal voor dat ene recept in huis te halen. Vaak heb je maar een beetje nodig. De rest verdwijnt ergens in een keukenkastje. Wachtend tot het weer eens in een recept genoemd wordt. Worcestersaus bijvoorbeeld. Ooit in huis gehaald. Geen idee wat het is eigenlijk. Wat dacht je van die fles vissaus, rodewijnazijn of eigenlijk je gehele kruidenkastje? Zonder recept dat erom vraagt, gebruik je ze nooit meer. Recepten bevatten die gekke ingrediënten echter niet om je te pesten. Ze voegen wel degelijk iets toe: smaak, diepgang, balans, aroma. De frustratie is vooral dat je ze er speciaal voor in huis moet halen, om ze daarna nooit meer te gebruiken. Wat vind je van het idee om in één keer een voorraad aan te leggen met smaakmakers die je wél kent en regelmatig gebruikt? Lekker divers uit alle wereldkeukens. Je weet hoe ze je kunnen helpen in de keuken, zodat je ze veel vaker gebruikt en er zelfs blij mee bent ze in huis te hebben.

Aromatisch, zout, umami, pittig, krakend, zuur, fris, zoet en vet
Je kunt ieder gerecht lekkerder maken met een fl inke schep zout en suiker. Maar het is gezonder en spannender om het eerst te proberen met andere smaken. Voeg eerst aromatische smaken toe, een umamirijke smaakmaker, iets pittigs, iets wat ‘kraakt’ (krokant is), iets zuurs en iets fris. Voeg pas daarna iets zoets, iets vets en extra zout toe om het gerecht af te maken. In mijn boek heb ik de smaakmakers dan ook niet op alfabetische volgorde opgesomd, maar op smaakfunctie. Ik begin steeds met de verse smaakmakers. Gebruik je vers? Lekker! Heb je dat niet in huis? Gelukkig heb je nu ook lang houdbare opties op voorraad. Per smaakmaker leg ik uit wat het is, in welke wereldkeuken(s) het past en hoe je het kunt gebruiken.

Handige voorraad
Handig om naast de smaakmakers in huis te hebben zijn lang houdbare ingrediënten als pasta, rijst, couscous en bloem. Ook fijn zijn groenten, vlees en vis in de vriezer of in blik. Zo grijp je echt nooit meer mis. Ik geef als afsluiter mijn ultieme lijstje met de overige handige voorraadartikelen.

Boodschappenlijstje
Ruim je huidige voorraadkast op. Gooi weg wat over de datum is. Kruidenpotjes zijn bijvoorbeeld maar zes maanden tot maximaal één jaar houdbaar, wist je dat? Haal de betaalbare, goed verkrijgbare, lang houdbare voorraadartikelen van de slimme voorraadkast in huis om jouw receptloze kookcarrière mogelijk te maken. Met deze slimme voorraad kun je alle
gerechten uit dit boek koken. Sterker nog: daarmee kun je áltijd iets lekkers op tafel zetten.

Plak de stickers op voorraadpotten
Koop glazen (weck)potten van verschillende formaten (bijvoorbeeld bij Blokker of IKEA) om alle losse items in te bewaren: 22 kruidenpotjes, 3 kleine potjes, 10 middelgrote potten, 10 grote potten en 1 lange pot voor spaghetti. Plak de bij het boek meegeleverde stickers erop. Op iedere sticker heb ik de schematische wereldkaart gedrukt, en de wereldkeukens ingekleurd waar het product bij past. Scan je voorraad op kleur en zie in één oogopslag welke ingrediënten goed bij elkaar passen. Witte rijst bijvoorbeeld past bij de Mexicaanse, Indiase, Aziatische en Indonesische wereldkeuken. Ook heb ik – kort en bondig – beschreven hoe je het product moet bereiden. Ik heb alleen stickers gemaakt voor smaakmakers en voorraadartikelen die je het handigst in potten bewaart, bijvoorbeeld voor rijst, bloem en cashewnoten. Andere, zoals mosterd, olijfolie en tomatenpuree, laat je in hun originele verpakking.

sticker