Verse erwtensoep!

Weet je nog? Mijn 6-stappenplan voor soep? Je dacht vast niet dat je zo ook erwtensoep kunt maken. Nou, zeker wel!

Ik vond erwtensoep nooit zo lekker. Zo klef en muffig. Blijkt niet aan de soep te liggen, maar aan de smaak van erwtensoep-uit-pak of -zak. Deze zelfgemaakte erwtensoep is winters en stevig, maar dan zonder die muffe bijsmaak.

Erwtensoep:
Aroma’s – Soepgroenten, spekjes en tijm
Bouillon – Kippenbouillon, laurier
Hoofdingrediënt – Gedroogde spliterwten
Pureren – Optioneel
Laatste smaak – Mosterd, citroen en peterselie
Versieren – Rookworst, geroosterd brood met oude kaas en mosterd

erwtensoep

Stap 1: Aroma’s – Soepgroenten
Begin met de Nederlandse aroma’s; knolselderij, wortel, prei en ui. Soepgroenten dus. Snijd in stukken. Koop eventueel een zak grove soepgroenten.

foto 1

Voeg ook een hand spekjes, wat tijm en zout toe.

foto 2

10-15 minuten zacht bakken in olijfolie. Totdat het er ongeveer zo uit ziet: 

foto 3

Stap 2: Bouillon – Kippenbouillon
Voeg een kippenbouillonblokje en 1-1,5 liter kokend water toe. Doe er ook 2 laurierblaadjes bij.

foto 4

Stap 3: Hoofdingrediënt – Spliterwten
Het hoofdingrediënt is uiteraard erwten. 250 gram gedroogde spliterwten. Was ze eerst even onder stromend water. Gooi ze erbij.

Let op: Die erwtjes blijven doordrinken. Als de soep afgekoeld is, is er waarschijnlijk geen vocht meer over. Schrik niet. Bewaar de overgebleven erwtensoep-drap in de koelkast of vriezer. Wanneer je de drap weer verwarmt wordt het weer vloeibaarder, voeg eventueel nog wat kokend water toe. Het wordt vanzelf weer die heerlijke soep!

foto 5

Spliterwten moeten volgens de verpakking 1-2 uur koken. Ik heb ze 50 minuten laten koken. Dan zijn ze al wel zacht, maar nog niet helemaal prut. Vind ik lekker. Je kunt ook iets langer wachten voor een meer uit-elkaar-gevallen structuur. Na 5 minuten:

foto 6

Na 50 minuten: Opeens zit je soep eruit als erwtensoep! (minus de rookworst dan).

foto 7

Stap 4: Pureren – Hoeft niet bij erwtensoep
De erwtjes vallen vanzelf uit elkaar, dus het hoeft niet gepureerd te worden. De aroma’s blijven dan wel grof, maar dat past goed bij deze soep. Je zou het voor de afwisseling een keer kunnen pureren, je krijgt dan een veel zachter eindresultaat.

Stap 5: Laatste smaak
De erwtensoep heeft niet veel nodig. Misschien wat zout en peper. Een theelepeltje mosterd is lekker pittig. Wat citroensap om het iets frisser te maken. En verse kruiden als selderij of peterselie geven ook frisheid.

foto 10

Stap 6: Versieren
Rookworst hoort bij erwtensoep. Snijd de rookworst in stukjes en warm de laatste 5 minuten mee. Ook lekker; voeg een handje diepvries-doperwtjes toe voor een fris, zoet accent. Lekker met het klassieke roggebrood en katenspek. Geroosterd brood met kaas en mosterd doet het ook goed.

De HEMA-rookworst is het lekkerst van alle industrieel geproduceerde rookworsten. Toch haalt ook die het niet bij een echte ambachtelijke rookworst van de slager.

foto 11

Resultaat; een lekker vers erwtensoepje. Bovenstaande levert 4 grote kommen soep op. Maak een nog grote pan en vries de rest in porties in. Er zullen nog voldoende koude dagen komen dit jaar. Wat zul je dan blij zijn dat er nog wat zelfgemaakte erwtensoep in de vriezer ligt!

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.