Zeven wereldkeukens

Nu je zonder recepten wilt koken, kies je zelf welke ingrediënten je gebruikt. Lastig? Je kunt immers niet zomaar alles met elkaar combineren. Ketjap Manis is niet lekker in een pasta met tomatensaus. Mosterd smeer je niet op een pizza. En Parmezaanse kaas over een wokschotel is raar. Oké, dat zijn wat extreme voorbeelden. Maar ook op een subtieler niveau is het lekkerder om een limoentje bij wraps te serveren, terwijl citroen beter past in een couscoussalade. Maar hoe weet je welke groenten lekker zijn in een curry? Welke kruiden kun je het best gebruiken om een stamppot frisser te maken? En wat pak je uit je voorraadkast wanneer je nog iets pittigs, zuurs of knapperigs mist in een Arabisch stoofpotje? Kortom: hoe kies je de juiste ingrediënten?

Kook binnen één wereldkeuken
Het antwoord is simpel: het wordt een stuk makkelijker om ingrediënten te kiezen wanneer je besluit binnen één wereldkeuken te koken. Dus alleen maar Indiase ingrediënten in een Indiase curry, en alleen maar Mexicaanse ingrediënten in een Mexicaanse soep. Zo is het helder met welke ingrediënten je het gerecht kunt opbouwen, en kun je sneller kiezen. Bij een thuiskeukensoepje voeg je mosterd toe voor extra pit, en bij een Arabisch soepje wat harissa. Je weet dan zeker dat alles goed samen zal gaan. Die smaken worden niet voor niets al generaties lang door de lokale bevolking met elkaar gecombineerd. Ik geef je per wereldkeuken een overzicht van alle ingrediënten waaruit je kunt kiezen. Zo weet je straks dat je aubergine of bloemkool in de curry kunt doen, dat verse peterselie of bieslook een stamppot frisser maakt, en dat harissa, citroen en pistachenootjes prima passen in een Arabisch stoofpotje. Natuurlijk zijn er fantastische fusiongerechten waarbij ingrediënten van over de hele wereld bij elkaar gebracht zijn. Zullen we eerst eens leren koken zonder recepten? Experimenteren komt daarna wel weer 😉

“What grows together, goes together”

Wat definieert een wereldkeuken?
Wereldkeukens kun je op verschillende niveaus beschrijven: op continentaal,landelijk en zelfs regionaal niveau. Alhoewel: aan de grenzen van die regio’s zijn ook weer combinatiekeukens ontstaan. Daarnaast zijn die keukens door de eeuwen heen aan verandering onderhevig geweest. Wat is nu de échte Hollandse keuken? Zoals we in de middeleeuwen aten, vlak na de Tweede Wereldoorlog, of zoals we nu eten? Horen ingrediënten die lang geleden uit verre landen overgekomen zijn, zoals de aardappel in Nederland, ondertussen wel bij de authentieke keuken? En om het nóg complexer te maken, zijn veel populaire keukens door andere landen omarmd en aangepast. Denk maar eens aan de Nederlandse versie van de Chinese en Indonesische keuken, de vele veramerikaanste Italiaanse en Mexicaanse favorieten, of de Britse kijk op de Indiase curry. Zonde om al dat lekkers buiten te sluiten. Met andere woorden: hoe ik de wereldkeukens ook probeer te groeperen en beschrijven, ik zal het nooit helemaal goed doen. Daarom heb ik het vooral versimpeld. Ik heb alle ‘regels’ volledig losgelaten. Met mijn boek wil ik je helemaal niet de complete, omvangrijke waarheid geven, maar juist een logische en werkbare werkelijkheid. Een versimpelde realiteit.

Versimpelde realiteit
Die versimpelde realiteit zorgt ervoor dat jij met een voorraadkast van een leuk formaat en met een behapbare hoeveelheid informatie de meest uiteenlopende wereldse gerechten receptloos kunt koken. En dat je die voorraadkast kunt vullen met smaakmakers die gewoon in de Nederlandse supermarkten te koop zijn. Zonder moeite haal ik dan ook de authentieke Mexicaanse en Amerikaanse tex-mexkeukens door elkaar. Ik doe net alsof de Nederlandse, Belgische, Britse en zelfs (Noord-)Franse keukens vergelijkbaar zijn. Ik ontken het bestaan van enkele veelgebruikte ingrediënten of interessante keukens. Ik beweer zelfs dat sommige ingrediënten in een bepaalde keuken thuishoren, terwijl de lokale bevolking me hierom zou uitlachen. Maar het werkt. Beloofd. Dus puristen: schiet er maar op los.

Zeven wereldkeukens
Hierbij de zeven wereldkeukens die ik je wil leren kennen: de Mexicaanse keuken, de thuiskeuken, de mediterrane keuken, de Arabische keuken, de Indiase keuken, de Aziatische keuken en de Indonesische keuken. Daarmee zijn praktisch alle smaken en gerechten die wij in Nederland graag eten vertegenwoordigd. Van iedere keuken leg ik kort uit wat die zo uniek maakt, welke ingrediënten er veel gebruikt worden en welke smaakmakers je uit je voorraadkast kunt pakken om de gerechten af te maken. Ingrediënten uit dezelfde wereldkeuken kun je dus met een gerust hart combineren. Dan wordt het vast en zeker lekker.

schermafbeelding-2016-09-28-om-08-49-59

Kleurcodering
Iedere wereldkeuken heeft een eigen kleur gekregen: Mexicaanse keuken rood, thuiskeuken blauw, mediterrane keuken groen, Arabische keuken paars, Indiase keuken roze, Aziatische keuken geel en Indonesische keuken oranje. Om het gemakkelijker te maken een wereldkeuken aan de juiste kleur te koppelen, heb ik de wereldkaart schematisch weergegeven in een figuur van driehoekjes. Net als op de wereldkaart ligt Mexico helemaal links, de Arabische wereld midden onder en de Indonesische eilandengroep rechts onderaan. Die figuur vind je terug op de stickers van de voorraadkast. Zo kun je, ook zonder het boek in de buurt, makkelijk je voorraadkast en kruidenrekje scannen op kleur – op zoek naar de juiste smaakmakers.