Leer koken uit
de losse pols

De receptloze methode
Het is één ding om te besluiten voortaan zonder recepten te koken, het is een ander ding om het ook écht te gaan doen. Want hoe doe je dat? Waar begin je? De receptloze methode gaat zo:

Wat is smaak?
Receptloos leren koken begint ver voordat je de keuken instapt. Het begint namelijk op de bank, al lezend over de theorie achter onze smaakbeleving. Want zonder basiskennis van wat wij als lekker ervaren, wordt het lastig zonder recept iets lekkers te koken. In de smaaktheorie leg ik uit wat lekker nu precies is, en hoe je iets lekkerder kunt maken. Wist je bijvoorbeeld dat gebakken spruitjes zoeter smaken dan gekookte spruitjes? Of dat rundergehakt lekkerder wordt met een beetje vissaus? Meevaller: je hoeft al die theorie niet uit je hoofd te leren. Lees de smaaktheorie als interessante kennis en laat die verder rusten. Die komt stapsgewijs en praktisch toegepast terug in de rest van het boek.

Zeven wereldkeukens ontdekken
De juiste ingrediënten bij elkaar zoeken, wordt heel gemakkelijk wanneer je binnen één wereldkeuken kookt. Zo gebruik je bijvoorbeeld harissa in de Arabische keuken, maar tabasco in de Mexicaanse keuken, wanneer je iets pittigs toe wilt voegen. En zo roer je geen ketjap manis door de pastasaus. Ik stel je voor aan zeven wereldkeukens: ik vertel kort hoe ze zijn ontstaan, wat ze uniek maakt, en maak overzichtelijk welke ingrediënten bij elkaar passen.

schermafbeelding-2016-09-28-om-08-39-41

Slimme voorraadkast aanleggen – met stickervellen
Nadat je de eerste hoofdstukken gelezen hebt, ga je boodschappen doen: kruidenpotjes en weckpotten van verschillend formaat, en lang houdbare voorraadartikelen. Een goed gevulde voorraadkast is namelijk essentieel voor receptloze thuiskoks. Mis je tijdens het koken nog iets pittigs, zuurs of knapperigs? In je voorraadkast vind je uit elke wereldkeuken een oplossing. Precies genoeg om elk maaltje nét dat niveau hoger te kunnen tillen. De voorraad beplak je met de bijgeleverde stickers met kleurcodes. Zo zie je in één oogopslag welke smaakmakers je in huis hebt en wat bij elkaar past. Met handige plusjes, bereidingstips en smaakcombi’s om het nóg makkelijker te maken.

slimmevoorraadkast-2-van-4

Zevenstappenplan voor eenpansgerechten
Helemaal uniek: ik heb één zevenstappenplan ontwikkeld waarmee je alle eenpansgerechten kunt maken. Ja, je leest het goed: je kunt alle eenpansgerechten maken met maar één stappenplan! Leer dat uit je hoofd, dan worden recepten totaal overbodig. Je kunt hiermee de meest uiteenlopende soepen, pasta’s, risotto’s, stoofpotjes, ovenschotels, curry’s, boemboes en wokgerechten maken. Ze komen stuk voor stuk aan bod. Steeds begin ik met een ‘les’, waarin ik specifieke tips en uitleg geef over dat gerecht. De les wordt gevolgd door het toegepaste zevenstappenplan. De knallende afsluiter: een heleboel receptloze gerechten om je te inspireren.

Zesstappenplan voor combigerechten
Naast de eenpansgerechten is er nog een tweede type gerechten: de combigerechten. Dat zijn gerechten die uit losse onderdelen bestaan. Salades, wraps, pizza’s, tray roasts, hamburgers, stamppotten, aardappelen-groente-vlees en rijst-groente-vis. Ook hiervoor heb ik een stappenplan ontwikkeld, zes stappen ditmaal. De combigerechten komen weer een voor een aan bod: met een les, het toegepaste zesstappenplan en inspirerende voorbeelden. Zo weet je straks hoe je een knapperige pizzabodem maakt, een saladedressing creëert om u tegen te zeggen, het sappigste stukje vlees bakt, en een snelle tray roast in elkaar draait.

124 inspirerende foto’s
Ik heb veel verschillende receptloze inspiratiegerechten in mijn kookboek gestopt. Allemaal bij mij thuis gefotografeerd: 124 foto’s om je te inspireren en je op kookideeën te brengen. Alle 124 lekker, soms origineel of juist echte klassiekers. Er staan natuurlijk geen recepten bij, alleen de gebruikte ingrediënten. Want meer heb je nu toch niet meer nodig!

Soepen

Zin om aan de slag te gaan? Bestel jouw exemplaar hier!