Hip Peruaans met “Ají de Gallina”

Matthijs van Nieuwkerk had het er maandag ineens over. Peru als belangrijkste culinaire land van morgen! Zoals hij het zo goed kan verwoorden:

2014 wordt het jaar van de Peruaanse keuken. De van oorsprong tamelijk boerse cuisine is door haar geografische ligging door zo veel verschillende invloeden aangeraakt, dat het op dit moment een enorme inspiratiebron is voor de grootste chefs ter wereld – adem uit -.

Ik loop hopeloos achter! Ik ken heel die Peruaanse keuken niet! Snel op onderzoek uitgegaan dus. En een heel leuk authentiek fusion gerecht gevonden: Ají de Gallina. Kip in romige saus met rijst. Een soort zoete curry, maar dan met olijven en Parmezaanse kaas. Heel lekker. Wees ook hip en zet Ají de Gallina op tafel:

Ingrediënten
– kipfilet of kipdijfilet
– kippenbouillon
– 1 witte ui, 1 rode ui
– 2 teentjes knoflook
– tl paprikapoeder
– 1 gele Madame Jeanette, of anders rode Spaanse peper
– handje pinda’s
– handje Parmezaanse kaas
– 2 witte boterhammen
– klein flesje koffiemelk
– 1 gele paprika
– 2 handjes rijst
– paar zwarte olijven
– handje pecannoten
– verse koriander
– limoen

Bereiding
Kook de kip gaar in de kippenbouillon. Bewaar de achtergebleven kippenbouillon. Snijd of scheur het kippenvlees in kleine reepjes en zet even apart. Week de 2 witte boterhammen in de koffiemelk. Kook de rijst in een rijstkoker. Mix de witte ui, knoflook, geel pepertje en paprikapoeder tot pasta met een staafmixer. Bak zachtjes in olie in een koekenpan voor 5-10 minuten. Voeg de in reepjes gesneden gele paprika toe en bak even mee. Vermaal het handje pinda’s. Voeg toe aan het mengsel in de koekenpan. Voeg de geweekte boterhammen en al het koffiemelk toe. En voldoende kippenbouillon zodat er een mooie saus ontstaat. Voeg tenslotte het kippenvlees toe. Breng op smaak met geraspte Parmezaanse kaas, zwarte peper en limoensap. Bak de pecannoten even knapperig. Serveer op een schaal met rijst, pecannoten, zwarte olijven en extra Parmezaanse kaas. Lekker met een Salsa Criolla, die ik gemaakt heb door 1 rode ui heel dun te snijden en te vermengen met verse koriander, limoensap en wat zout.

Aji de Gallina