Kookles 5: Frittata – in 3 stappen

Frittata. Heerlijk! Je bakt wat groente, gooit er eieren en kaas op, schuift hem in de oven en hoppa…wéér een avond heerlijk vers, goedkoop en gemakkelijk gegeten!

Ik maak vaak een frittata als ik geen zin heb om boodschappen te doen. Meestal blijkt dat ik eigenlijk best veel in huis heb. Genoeg om een heerlijke frittata mee in elkaar te draaien in ieder geval. Dit is wat ik nu bij elkaar gesprokkeld heb:

foto 1 (5)

Maak zelf ook iedere frittata in deze 3 stappen:

Stap 1: Bak de Frittata-ingrediënten
Bijna alles kan een frittata-ingrediënt worden: courgette, (geroosterde) paprika, ui, broccoli, bloemkool, prei, champignons, doperwten, sperziebonen, spinazie, (blikje) artisjok, (blikje) mais, aardappel, pasta, rijst, chorizo, worstjes, stukjes kip, ham, tofu…wat je ook maar in huis tegenkomt. Kies er één of meerdere uit. Grofweg in totaal zo’n 500 gram vulling per 6 eieren.

Bak alle frittata-ingrediënten gaar tot een lekker prutje. Dit kan iedereen. Begin met knoflook en ui. Kook de ingrediënten die gekookt moeten worden. Bak de ingrediënten die gebakken moeten worden in olijfolie. Voeg alles samen. Breng op smaak met verse of gedroogde kruiden als tijm, rozemarijn en paprikapoeder. En natuurlijk peper en zout. Belangrijk is om dit prutje nét iets te veel smaak te geven. De eieren neutraliseren straks veel smaak.

Stap1_Prutje

Stap 2: Mix het Ei/Kaas-mengsel
Eieren. Reken op 2-3 eieren per persoon. En een lekkere zoute, pittige kaas. Parmezaanse kaas is het lekkerst. Maar ook met oude kaas, blauwe kaas, feta en geitenkaas maak je een heerlijke frittata. Mix het eventueel met zachte kaas als kwark, ricotta of mozzarella. In totaal zo’n 10 gram kaas per ei.

In een kom mix je de eieren met de kaas. Voeg nu ook de zachte verse kruiden toe, als munt peterselie en basilicum.
Stap2_Kaas-Ei

Stap 3: Bak in de oven
Verspreid je prutje over een ingevette ovenschaal, giet het ei/kaas-mengsel eroverheen. Zet 2 minuten op het fornuis op hoog vuur om de onderkant te bakken. En daarna in een oven van 200-220 graden Celsius, zo’n 15-25 minuten. De baktijd is afhankelijk van de dikte van je frittata. Maak er een gaatje in met een mes. Loopt er rauw ei in het gaatje? Nog een paar minuutjes bakken.

Stap3_Oven

Ik hoop dat dit voor jou ook een doordeweeks 1-2-3’tje wordt!

PS. De volgende dag, gewoon koud, nog lekkerder…
Frittata